Uzmanların şişe suyla ilgili uzun süredir dile getirdiği uyarıların başında mikroplastikler geliyor. Bunları kimyasal kalıntılar ve bakteri riski takip ediyor. Nitekim ScienceAlert’in aktardığı son çalışma, bazı ürünlerde litre başına on binlerce mikroplastik parçacığı tespit edildiğini gösteriyor.
Avrupa ve ABD’den bilim insanları, şişe sularda musluk suyuna kıyasla daha fazla mikroplastik bulunmasının çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Bu sorunlar arasında iltihaplanma, hormon bozuklukları ve organlarda parçacık birikimi yer alıyor.
“Şişe su her zaman steril değildir” uyarısı
Uzmanlar, şişe suyun her zaman steril kabul edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle yarısı içilmiş bir suyun sıcak bir araçta bırakılması, şişeyi hızlı mikrop üremesi için ideal bir ortama dönüştürüyor. Ayrıca tek kullanımlık plastik şişelerin tekrar tekrar kullanılması da bakteri çoğalması açısından ciddi risk oluşturuyor.
Britanya’daki Northumbria Üniversitesi’nden Muhammed Wakil Shahzad, musluk suyunun güvenli olmadığı durumlarda şişe suyun vazgeçilmez olduğunu kabul etmekle birlikte şunu hatırlatıyor:
“Çoğu gelişmiş ülkede şişe su, musluk suyundan ne daha güvenli ne de daha temiz.”
Türkiye’de musluk suyuna güvensizlik sürüyor
Türkiye’de ve birçok ülkede musluk suyuna duyulan güvensizlik arttıkça şişe su temel tüketim maddesine dönüştü. Dünyanın birçok şehrinde şebeke suyu günlük yaşamın bir parçası olsa da özellikle İstanbul’da pek çok kişi çeşme suyunu tüketmeyi tercih etmiyor.




